דיאטה ללא גלוטן במבוגרים ללא צליאק אינה מפחיתה סיכון להתקף לב
מאי 2017
מאת: שרון דבוש חלילי, דיאטנית קלינית, מאפיית דגנית עין בר
האם הפחתה או הימנעות מגלוטן מועילה לבריאות הלב ? מסתבר שלא על פי מחקר חדש שבדק את הקשר בין צריכת גלוטן במבוגרים ללא מחלת צליאק לבין התפתחות מחלות לב והתקפי לב לאורך 26 שנים. החוקרים מזהירים כי דיאטה דלה או מופחתת גלוטן גוררת ירידה בצריכת דגנים מלאים, שלהם יתרונות בריאותיים מוכחים. תקציר המחקר שהתפרסם בבריטיש מדיקל ג'ורנל
ההתעניינות בגלוטן ובשאלה האם גלוטן הוא טוב או רע הולכת וגוברת בשנים האחרונות
ודיאטות מופחתות בגלוטן או ללא גלוטן הפכו פופולאריות בקרב כלל האוכלוסייה.
למרות מחסור במידע מדעי מבוסס, אנשים ללא מחלת צליאק או רגישות לגלוטן
מאמצים דיאטה מופחתת או ללא גלוטן מתוך מחשבה שזה יכול לשפר את הבריאות.
עבור אנשים החולים במחלת הצליאק אשר צריכת גלוטן קשורה בדלקת ובנזק של המעי . צליאק קשורה בעלייה בסיכון למחלת לב כלילית. הסיכון פוחת עם המעבר לדיאטה ללא גלוטן. הקשר בין גלוטן ויצירת דלקת בחולי צליאק העלה את החשש שגלוטן עלול להעלות את הסיכון להשמנה ולמחלות כרוניות אחרות בקרב אנשים בריאים.
על פי הסקר הלאומי האמריקאי הראשון על בריאות ותזונה הלאומי (National Health and Nutrition Examination Survey,NHANES) רוב האנשים שצרכו דיאטה ללא גלוטן היו בעלי אבחנה של חולי צליאק. בסקרי המעקב שנערכו בהמשך התגלה כי מספר האנשים ללא צליאק שאמצו דיאטה ללא גלוטן עלתה פי 3 ויותר מהשנים 2009-10 לשנת 2013-14. עד שנת 2013 כמעט 30% מהמבוגרים בארה"ב דיווחו שהם מנסים להפחית או להימנע מגלוטן מתוך אמונה שהפחתה או הימנעות מגלוטן היא בעלת יתרונות בריאותיים .
לנוכח הטרנד הגואה של הגבלת גלוטן עולה החשש בקרב חוקרים ומומחים לתזונה כי דיאטות ללא גלוטן או דיאטות מופחתות בגלוטן עלולות להיות בעלות מחסורים תזונתיים. הדאגה מתחזקת בייחוד לאור העובדה שתחליפים ללא גלוטן הינם יקרים משמעותית לעומת מזונות מקבילים שמכילים גלוטן.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את הקשר בין צריכה ארוכת טווח של גלוטן ( בין השנים 1986 ועד 2012) עם התפתחות מקרים של מחלת לב כלילית. החוקרים השתמשו בנתונים מתוקפים של צריכה תזונתית אשר נאספו בשני מחקרי עוקבה פרספקטיביים במשך 26 שנים. משתתפי המחקר היו 64,714 נשים ממחקר האחיות (The Nurses' Health Study, NHS) ו 45,303 גברים ממחקר הבריאות לאנשי מקצוע ( Health Professionals Follow-up Study ) ללא היסטוריה של מחלות לב כליליות. המשתתפים מלאו שאלוני תדירות מזון אשר כללו 131 מזונות. בסה"כ התקיימו 7 שאלונים כל 4 שנים ומתוכם הוערכה צריכת הגלוטן.המקורות העיקריים לגלוטן היו לחם כהה, פסטה, דגנים קרים, לחם לבן ופיצה. כמות הגלוטן חושבה מתוך צריכת החלבון ממקורות של חיטה, שיפון ושעורה ביחס המרה של 75% מתוך סך החלבון. נערך תקנון למספר רב של משתנים, כולל משתנים כלליים ( גיל, גזע, BMI , גובה, שימוש בתרופות ומולטי ויטמינים, עישון , מחלות , פעילות גופנית ) ומשתנים תזונתיים ( צריכת אלכוהול, שומן, בשר אדום , בשר אדום מעובד, פירות וירקות). התאמות נוספת נעשתה עבור צריכת דגנים מלאים וצריכת דגנים שאינם מלאים.
תוצאות המחקר מראות כי לא נמצא קשר משמעותי בין צריכה ארוכת טווח של גלוטן לבין הסיכון לפתח בין מחלות לב כליליות והתקפי לב (קטלניים או לא) הן בקרב גברים והן בנשים.
משתתפים שצרכו גלוטן ברמה הנמוכה ביותר היו בעלי שיעור של 352 מקרים של התקפת לב ביחס ל 100,000 שנות חיי אדם. לעומת זאת אלו שהיו בטווח העליון של צריכת גלוטן היו בעלי שיעור של 277 מקרים של התקפת לב ביחס ל 100,000 שנות חיי אדם, כלומר 75 מיקרים פחות . תקנון נוסף לבדיקת יחס גלוטן לעומת צריכת דגנים מלאים, צריכת גלוטן נמצאה קשורה עם סיכון נמוך יותר למחלת לב כלילית.
צריכת הגלוטן היומית הממוצעת הייתה בטווח של 10-2.6 גרם. צריכת גלוטן נמצאה קשורה ביחס חיובי ( ישר) לצריכת דגנים ( מלאים ומלוטשים ) בתפריט היומי וביחס שלילי ( הפוך ) לצריכת אלכוהול, עישון, סך צריכת השומן וצריכת בשר אדום לא מעובד. לא נמצא קשר משמעותי בין צריכת גלוטן לצריכת מלח.
מסקנת החוקרים הייתה כי הימנעות או הפחתה בצריכה של גלוטן אינה מקטינה סיכון לתחלואת לב. בנוסף מציינים החוקרים כי הימנעות מגלוטן עלולה לגרום להפחתה בצריכה של דגנים מלאים על שלל יתרונותיהם דבר שעלול להשפיע על מחלות לב . המלצת החוקרים היא לא לעודד דיאטות ללא גלוטן בקרב אנשים ללא מחלת צליאק .