פיצוח גנום החיטה הקדמונית
אוגוסט 2015
מאת: יערה פרג, מהנדסת מזון, מאפיית דגנית עין-בר
חברה ישראלית מיפתה את הדנ"א של אם החיטה. גילוי זה יאפשר השבחת זני חיטה מודרניים וסיוע בהתמודדות עם מצוקת המזון העולמית. תקציר כתבה מעיתון "הארץ"
אם החיטה היא צמח החיטה ממנו התפתחו חיטת הלחם וחיטת הדורום המתורבתות. לדברי מדענים, המיפוי יאפשר השבחה יעילה וממוקדת של זני חיטה, לערכים תזונתיים טובים יותר, עמידות בפני אקלים קיצוני, הגדלת יבול והוזלת עלויות גידול ע" פיתוח זנים עמידים למחלות.
חקר גנום החיטה, והניסיונות להגיע לריצופו המלא, מעסיקים מוסדות מחקר וחברות פיתוח זרעים בכל העולם. החיטה מהווה מרכיב חשוב בתזונה העולמית, לצד גידולים כמו תירס ואורז. בשונה מחקר גידולים רבים אחרים, מרוץ חקר חיטה מתקיים כשבעורפו נושפת מצוקת מזון עולמית שתחזיותיה מדאיגות. מומחים סבורים כי הפתרון למחסור עתידי חמור בחיטה מבוסס על השבחת זני החיטה ותכונותיה.
"כדי לעמוד בצורכי החיטה העתידיים של העולם נדרשת הכפלה של כמויות החיטה עד שנת 2050" מסביר ראש המכון לאבולוציה באוניברסיטת חיפה, פרופ' ציון פחימה. "קצב הגידול של יבולי החיטה עומד כיום על כ-1% בשנה ואנחנו צריכים להגיע ל-2%. בשנים האחרונות זינקו מחירי החיטה פי שניים. זו בעיה ממשית ולכן חקר גנום החיטה הוא מאד קריטי".