איך אופים לחם
מאת: יערה פרג, מהנדסת מזון, מאפיית דגנית עין-בר
חומרי הגלם
מרכיבי הלחם הם לרוב קמח חיטה, מים, שמרים, שומן, מלח, ומשפרי אפיה. הקמח הוא המרכיב הבסיסי והעיקרי והרכבו משפיע רבות על הלחם המתקבל. תהליך ייצור הלחם במפעל הוא אוטומטי בעיקרו וללא עבודת יד.
חומרי הגלם מוכנסים למערבל גדול, ומעורבבים במהירות גבוהה, עד לקבלת בצק גמיש וחזק. לאחר הוצאת הבצק מהמערבל הוא עובר למסלולים נעים, ומכאן ואילך התהליך הוא אוטומטי ורציף.
שקילה
הבצק נוסע מהמערבל ומגיע אל מכונת השקילה, המחלקת את מנת הבצק לחתיכות קטנות, במשקל הרצוי לקבלת הכיכר. לאחר מכן עוברות החתיכות במְּכַדֶרֶת, מכונה המגלגלת והופכת אותן לכדורים.
מנוחה
הכדורים עוברים לסלסלות הממשיכות במסלול, ומשם עוברים למסלול הנוסע לעבר המכונה המעצבת.
יצירת צורת הכיכר
הכדורים מגולגלים במכונה המעצבת (molder), ומקבלים צורת כיכר. הם נופלים לתוך תבניות, וממשיכים על מסלול נע אל חדר התפיחה (גָרַא).
תפיחה
בחדר התפיחה הטמפרטורה והלחות קבועים ומבוקרים. הכיכרות ממשיכים במסע על מסלולים נעים גדולים בתוך החדר עד שתופחים לנפח הרצוי.
אפיה
הכיכרות יוצאים מחדר התפיחה וממשיכים על המסלול לתוך התנור.
קירור
לאחר האפייה,הכיכרות ממשיכים במסע על מסלולים מסתובבים גדולים, עד שמגיעים לטמפרטורה המתאימה לאריזה.
פריסה ואריזה
הכיכרות נפרסים ונארזים במכונות אוטומטיות, ללא מגע יד אדם. לאחר מכן מסודרים הכיכרות בארגזים ומוכנים למשלוח.
משלוח
הלחם הארוז מופץ לחנויות בדרכו לשולחן, לעוד ארוחה טעימה.