לחם מהמאפייה ושחרור האישה
מרץ 2023 , בסימן יום האישה
מאת : שרון דבוש חלילי , דיאטנית קלינית מאפיית דגנית עין בר
הידעת שיש קשר בין לחם מהמאפייה לבין שחרור האישה ?! מסתבר שההתפתחויות הטכנולוגיות באפיית לחם תרמו בין היתר גם לרווחת הנשים בעולם! הלחם המודרני, שנלוש ונאפה במאפייה ושניתן לקנות אותו במכולת או בסופר , סייע לנשים לשחרר את עצמן מההכרח לעבוד בבית שעות ארוכות. אפיית לחם בזמנים ההם הייתה מלאכה קשה שארכה שעות רבות וחייבה נשים להישאר בבית על מנת לפקח על תהליך לישה והאפייה. הפיכתו של הלחם ממוצר שנאפה אך ורק בבית למוצר מדף נגיש, נוח וזמין אפשרה לנשים רבות ברחבי העולם להשתחרר מתפקידן המסורתי כאחראיות על אפיית הלחם לכל המשפחה. בהעדר ההכרח לאפות לחם בעצמן, נשים יכלו לפנות זמן לעיסוקים אחרים כולל פעילויות מחוץ לבית.

Illustration by Simone Massoni /The New Yorker
עד לפני כ 100 שנים , לחם היה מאפה שמכינים בבית. באופן מסורתי, האחראיות על אפיית הלחם לכל המשפחה היו נשים. בזמנים ההם, טרם המצאת שמרי האפייה המהירים, התפחת הבצק נעשתה על ידי שימוש בשמרי בר שאותם היה צורך לגדל ולטפח באופן קבוע. נשים נהגו להתסיס קמח ומים מתוך מטרה לאפשר לשמרי הבר הנישאים באוויר לגדול ולהתפתח ליצירת בצק חמוץ המכונה שאור או מחמצת. אפיית לחמי שאור ומחמצת בשיטה המסורתית הצריכה מאמץ וזמן רב והתפרשה על פני יומיים לפחות (לא כולל הזמן שנדרש להכין את חומרי הגלם) . יום אחד הוקדש להכנת הבצק ולישתו (נדרשו לישות חוזרות). תהליך התסיסה האיטי של המחמצת שמתפיח את הלחם ארך שעות ארוכות. יום נוסף נדרש לעיצוב הכיכרות, התפחה נוספת ואפייה.
חשיבותו ומרכזיותו של הלחם בהזנת המשפחה הפכה את הכנתו למטלה נשית מחייבת, חלק מהדאגה של אם המשפחה למשק הבית שלה. אפיית לחם הייתה למעשה משימה סיזיפית למדי שחזרה על עצמה מדי שבוע וחייבה נשים לשהות בבית זמן רב.
במהלך המאה ה- 19 התפתחו טכנולוגיות חדשות שהביאו לפריחה של מאפיות קטנות וייצור של לחמים בקנה מידה מקומי. לחם החל להפוך למוצר שניתן גם לרכוש מחוץ לבית, ממקורות חיצוניים. פיתוחים חדשניים כגון מלושים, תנורים מכניים ושמרים לאפייה, אפשרו בתחילת המאה ה -20 מעבר לייצור יעיל של לחם בקנה מידה גדול. מפעלים גדולים החלו בייצור המוני של לחם זול ואחיד. ייצור לחם במאפיות מסחריות אפשר עקביות רבה יותר באיכות ובמראה של הלחם וגם הפך אותו למשתלם, נגיש וזמין לצרכנים.
נשים, אשר היסטורית היו יצרניות הלחם העיקריות במשקי הבית, יכלו לחסוך לעצמן זמן ומאמץ מבלי לוותר על אספקה קבועה של לחם טרי למשפחה. השינוי הזה אפשר לנשים להפחית עומס עבודה, לפנות לעצמן זמן ולהשתתף אופן פעיל ומלא יותר בהיבטים אחרים של החיים, בכלל זה גם העיסוק בקריירה ופעילות פנאי.
כיום אנחנו חופשיים לבחור. המגוון העצום של לחמים מאפשר לנו רכישה מושכלת, ברמה של התאמה אישית. אנחנו יכולים לשמור על הבריאות שלנו ושל המשפחה שלנו על ידי בחירה בלחמים מדגנים מלאים, בהתאם להמלצות משרד הבריאות. באמצעות פיתוחים חדשניים אנחנו מייצרים במאפייה גם לחמים מקמחים מלאים ללא תוספת חומרים משמרים. ואם בכל זאת חשקה נפשך לאפות בעצמך מצב טיפים לאפייה ביתית מוצלחת.