מדריך סנדוויצים
לקראת חזרה לבית הספר – סנדוויץ עם מב"ט
מאת: מיכל אהרונסון, דיאטנית ראשית
כל שנה בספטמבר חוזרים אלפי ילדים ברחבי הארץ לבתי הספר וההורים חוזרים להכנת סנדוויצ'ים בבוקר. הרבה פעמים אני שומעת מההורים את השאלות: מה אפשר לשים בסנדוויץ' כדי שיהיה בריא? איך אפשר לגוון את הסנדוויצ'ים כדי שלא יהיו משעממים? וחשוב לא פחות, איך דואגים שהסנדוויץ' יהיה טעים ומזמין לאכילה?
ואכן, הורים רבים מצויים מידי יום בדילמה איך להכין סנדוויץ' שיהיה גם משביע, גם בריא וגם טעים ובקיצור לחם עם מב"ט . הכתבה הבאה באה לענות על השאלות הללו:
סנדוויץ' בריא
מגיפת ההשמנה מוכרת לכולנו, כחלק מהמלחמה בה יצא ה -USDA האמריקאי עם הנחיות חדשות לציבור על אכילת צלחת מנצחת . בין ההנחיות באה ההמלצה שדגנים מלאים יהוו לפחות מחצית מכמות הדגנים היומית.
להלן ההנחיות עבור ילדים:
על מנת לעמוד בהנחיות אלה רצוי לשלוח את הילדים לבית הספר עם כריך מחיטה מלאה, לחמניות מלאות או פיתות מלאות.
הרבה פעמים אני שומעת מההורים "לחם מלא לא טעים לילד". אני חייבת להגיד שקיימת איזשהו פרדיגמה בציבור שילדים לא אוהבים לחם מלא, ומתוך איזושהי אמונה שגויה הרבה הורים נמנעים מלהכניס הביתה לחם מלא. ההמלצה שלי במקרה כזה היא קודם כל לבוא בראש פתוח ולא לשלול שום דבר. לקנות הביתה, להציע לילדים, לשמש דוגמה ולראות מה תגובתם. צריך לזכור שלוקח זמן להתרגל לכל מאכל חדש, ויכול להיות שבפעם ראשונה הילד לא יתלהב אך אחרי כמה פעמים הוא בכלל לא יזכור מה זה לחם לבן. בנוסף אני ממליצה לחשוף את הילדים ללחמים מלאים מגיל צעיר ולא לחכות לגיל מאוחר שבו יהיה להם יותר קשה להיפתח למזונות חדשים.
ומה לשים בסנדוויץ'?
שוב, לפי הנחיות ה – USDA האמריקאי לצלחת מנצחת, ההמלצה לארוחה היא דגן מלא, חלבון רזה, ירק ופרי – כך שרצוי שסנדוויץ' בריא יכיל מנת חלבון רזה בתוספת ירק ופרי ליד. מומלץ להכין עם הילד מערכת שעות מראש ולתכנן ביחד איזה סנדוויץ' יאכל כל יום.
כמובן שרצוי לגוון כדי ליצור טעם ועניין ולא פחות חשוב – לכל מזון שאנו אוכלים יש ערכים תזונתיים אחרים המספקים לגוף ויטמינים ומינרלים שונים, והגיוון מסייע לנו לקבל יותר ויטמינים ומינרלים מהמזון.
דוגמה למערכת שעות:
מוסג | ראשון | שני | שלישי | רביעי | חמישי | שישי |
סוג הלחם | לחם חיטה מלא | לחמנייה מחיטה מלאה | פיתה תנעמי חיטה מלאה | לחם חיטה מלא | לחמנייה מחיטה מלאה | פיתה תנעמי מחיטה מלאה |
מנת חלבון | גבינה עד 5% שומן | קוטג' 5% שומן | ביצה קשה | טונה במים או 5% שומן | גבינה צהובה 9% שומן | חביתה עם בצל |
ירק | מלפפון | פלפל | עגבנייה | חסה | עגבניות שרי | פלפל |
פרי | תפוח | שזיף | ענבים | אגס | נקטרינה | תפוח |
סנדוויץ' משביע
ואיך עושים שהלחם יהיה משביע? הרבה פעמים ילדים הולך לבית הספר עם לחם המכיל ממרח בלבד: לחם עם גבינה או עם שוקולד או עם חומוס בלבד. לחם כזה לרוב לא משביע ולכן מומלץ להוסיף מנה של טונה או ביצה וירק ליד וכמובן להעדיף לחם מחיטה מלאה על לחם לבן. לעיתים הורים שואלים אותי: האם להכין לילד כריך מלחם קל? בד"כ אני ממליצה שלא. ילדים לרוב מוציאים הרבה אנרגיה בבית ספר, הן בלימודים והן בהפסקות ולכן כריך מלחם קל אינו מספיק משביע עבור ילדים.
סנדוויץ' טעים
איך עושים סנדוויץ' טעים? שלונסקי אמר ש"על טעם וריח אין מה להתווכח" והוא אכן צודק, אך בכל זאת יש דרכים נוספות להפוך סנדוויץ' לאטרקטיבי יותר:
- משחק: לגוון את המזון ולתכנן מראש. אפשר לשחק משחק להכין פתקיות עם אפשרויות להרכבה בסנדוויץ' ולתת לילד להרכיב אותן במערכת השעות.
- מראה: להכין כריך שנראה טוב, אסטטי ומקושט. אפשר לארוז אותו במפית יפה או בקופסת אוכל מזמינה להוסיף מדבקה צבעונית או פתק בתאבון, אפשר להכין סנדוויץ' בצורת שונות בעזרת חיתוך בסכין או בחותך עוגיות, אפשר להוסיף ליד ירקות חתוכים בצורות שונות….
- תיבול: ניתן להוסיף ממרחים שונים ותבלינים שונים על מנת לשפר את הטעם כגון ממרח זיתים, ממרח עגבניות מיובשות, פסטו, פפריקה או זעתר כיד הדמיון…
- גורמה: לילדים עם ראש פתוח אפשר הכין סנדוויץ' גורמה כמו בבית קפה – סביח או בלקני או בריאות או צועני או חביתת ירק וכו'. (לממהרים שבינינו בבוקר, ניתן להכין סנדוויץ' ערב מראש ולשמור במקרר)
משהו נחמד לסיום…
בעת שיטוטי באינטרנט נתקלתי באתר נחמד של חברה בריטית –Funky Lunch, המדגים איך אפשר להפוך סנדוויץ' לחוויה נעימה של הפעלה עם ההורים ולצורות שונות יפות ומגוונת, האתר בהחלט מראה שיש בסנדוויץ' יותר מאשר שוקולד!