איך לקרוא תווית מזון
מאת : יערה פרג, מהנדסת מזון, דגנית עין בר
מה יש בלחם? אילו קמחים? רק קמח מלא? כמה קלוריות? לכל השאלות האלה ניתן למצוא תשובה על האריזה. בשנים האחרונות הסימונים על האריזה הולכים ומתרבים והשקיפות עולה. אבל, כל מידע הזה יכול גם לבלבל – מה נכון? יש או אין? הכתבה הבאה תעשה קצת סדר.
איזה מידע קיים על גבי האריזה?
- שם המוצר
- רשימת רכיבים
- סימון תזונתי
- משקל המוצר
- תאריך תפוגה
- שם החברה וכתובתה
- כשרויות
- מידע נוסף – תווים, הגדרות והמלצות
1. שם המוצר
שם המוצר יכול להיות שם שיווקי או מסחרי, אבל לידו חייב להופיע גם השם התקני של המוצר. בנוסף, אם בשם המוצר מופיע שם של רכיב מסויים (למשל "לחם חיטה מלא + שיפון") יש לציין את אחוז הרכיב (קמח מלא וקמח שיפון) ליד שם המוצר או ברשימת הרכיבים.
2. רשימת רכיבים
הרשימה מכילה את כל הרכיבים הקיימים במוצר. הרשימה מסודרת בסדר כמותי יורד – מה שמופיע ראשון כמותו הגבוהה ביותר וכן הלאה. כך אפשר לדעת מה יש יותר ומה פחות, אפילו אם האחוזים אינם מסומנים. כמו שכבר נאמר – אם שם של רכיב מופיע בשם המוצר יש לציין ברשימה את חלקו במוצר. הנה רשימה לדוגמה של לחם חיטה מלא + שיפון:
3. סימון תזונתי
ע"פ התקן, הסימון התזונתי מצויין ל-100 גרם מוצר. חייבים להופיע: ערך קלורי, חלבונים, פחמימות, שומנים ונתרן. ניתן לסמן גם נתונים נוספים כמו סיבים תזונתיים. הנה טבלת סימון תזונתי לדוגמה של לחם חיטה מלא + שיפון:
סימון שומנים: ע"פ התקנות החדשות, מעל 2 גרם שומן יש לסמן גם שומן רווי, שומן טראנס וכולסטרול. ערכי המינימום לסימון שומן טראנס וכולסטרול הם, בהתאמה – פחות מ-0.5 גרם ופחות מ-2.5 מ"ג. גם אם אין במוצר שומן טראנס או כולסטרול בכלל חובה לסמנם כך! מוצרי דגנית עין בר אינם מכילים כלל שומן מן החי, ולכן לא מכילים כולסטרול, אולם אסור לרשום "0" ברשימת הרכיבים.
אמנם על האריזה הסימון הוא ל-100 גרם בלבד, אבל בקטלוג המוצרים שלנו באתר ניתן למצוא סימון תזונתי גם בפרוסה בודדת.
4. משקל המוצר
משקל המוצר המופיע על האריזה הוא המשקל הנקי.
5. תאריך תפוגה
חשוב לבדוק מה תאריך התפוגה של המוצר לפני שקונים אותו! כדאי לוודא שתוקף המוצר הוא למספר ימים קדימה.
במוצרים של דגנית עין בר תאריך התפוגה מופיע על הסגר. עבור רוב המוצרים הארוזים אורך חיי המדף הוא כ-6 ימים. עבור לחם ירוק, בגלל שאינו מכיל חומרים משמרים, תאריך התפוגה הוא 5 ימים בלבד.
אם מקפיאים את המוצר חיי המדף מתארכים לכמה חודשים (המגבלה העיקרית לחיי מדף של לחם היא עובש, שאינו גדל בהקפאה. כמו כן תהליכי התיישנות הלחם עוצרים בהקפאה של 18°c-).
6. שם החברה וכתובתה
חייב להיות מצויין על האריזה.
7. כשרות
לדגנית עין בר יש מספר כשרויות אשר מצוינות על האריזה: כשרות המועצה האזורית (רבנות ראשית), כשרות בד"צ העדה החרדית וכן כשרות שארית ישראל.
8. מידע נוסף
היום ישנו מידע רב נוסף שמותר לציין על האריזה:
תו א.י.ל : תו של האגודה הישראלית לסוכרת, לצידו מופיעה המלצה לצריכת המוצר עבור חולי סוכרת.
תו "אפשריבריא": תו של משרד הבריאות, המופיע הן בחזית והן בגב האריזה, ומציין כי המוצר מומלץ לצריכה ע"י משרד הבריאות. התו ניתן ללחמים אשר מכילים לפחות 80% קמח מלא, עד 250 קלוריות ועד 400 מ"ג נתרן ל-100 גרם. אסור להתבלבל בין התו, המציין ערכי מקסימום מותרים, לסימון התזונתי, המסמן את הערכים שקיימים במוצר! עוד על התו תמצאו בקישור.
מוצר מופחת קלוריות: לחם "קל" הינו מופחת קלוריות. הערך הקלורי הוא עד 67% מהמוצר הרגיל.
תנאי איחסון: מוצר לציין, אם כי לא חובה. עבור לחם תנאי האיחסון המתאימים הם בטמפרטורת החדר או בהקפאה.
מידע על אלרגנים: היום עדיין אין חובה לציין מידע על אלרגנים. למרות זאת, דגנית עין בר מבינה את החשיבות בציון מידע זה ועל רוב מוצרינו המידע קיים.